top of page

Investeer slim met de Energiebespaarlening

 

Woningeigenaren die hun voornemen om te investeren in een energiezuiniger huis in het nieuwe jaar willen verwezenlijken, kunnen de daad bij het woord gaan voegen. Sinds 21 januari 2014 is het mogelijk een Energiebespaarlening af te sluiten om slim te investeren in energiebesparende maatregelen in de eigen woning. Dat mes snijdt aan twee kanten: een lagere energierekening en verhoging van de woningwaarde met een beter energielabel.

De Energiebespaarlening is vanwege de lage rente aantrekkelijk voor particuliere woningeigenaren. De lening wordt verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds, dat met financiële bijdragen van de Rabobank, de ASN Bank en de Rijksoverheid is gerealiseerd.

Voor aanvraag lening en meer informatie zie: https://ikinvesteerslim.nl/

Er is een ook Duurzaamheidslening die u via uw gemeente kunt aanvragen: http://www.svn.nl/particulieren/lening/duurzaamheidslening

Duurzame maatregelen die binnen de lening vallen op een rij:

 

ASBESTSANERING in combinatie met dakisolatie

Asbest kan voorkomen in het dakbeschot. Bij het isoleren van het dak moet het asbest eerst verwijderd worden.

 

BIOMASSAKETEL
Bij een biomassaketel wordt organisch afval omgezet in energie die bestemd is voor ruimteverwarming en/of de warmtapwatervoorziening van de gehele woning.

 

DAKISOLATIE
Warmte stijgt en het dak van een woning is dus, indien niet goed geïsoleerd, de grootste verliespost van warmte in een huis.

 

ENERGIEMONITOR 
De energiemonitor laat het actuele energieverbruik zien.

 

ENERGIEZUINIGE GELIJKSTROOMPOMP EN/OF GELIJKSTROOMVENTILATOR
Met een gelijkstroompomp en gelijkstroomventilator kunt u energie besparen. Het apparaat is namelijk zuiniger dan eenzelfde apparaat op wisselstroom. Een pomp is nodig bij de centrale verwarming en een ventilator ververst de binnenlucht.

 

GEVELISOLATIE
Een geïsoleerde gevel heeft minder verlies van warmte vanuit de woning naar buiten. Hierdoor slaat de verwarming minder vaak aan en daalt het gasverbruik.

 • Spouwmuurisolatie
  Een spouwmuur is de combinatie van een binnen- en buitenmuur met daartussen een smalle luchtruimte. Deze spouw kan worden opgevuld met isolatiemateriaal. Spouwmuurisolatie is de voordeligste manier van gevelisolatie. Deze methode is alleen mogelijk bij woningen met een spouwmuur.

 • Gevelisolatie buitenzijde
  Dit wordt aangebracht aan de buitenkant van de woning en bestaat uit een basislaag van isolatiemateriaal, die vervolgens wordt afgewerkt. Deze vorm van isolatie kan een aanzienlijke energiebesparing opleveren.

 • Gevelisolatie binnenzijde
  De gevel wordt aan de binnenzijde geïsoleerd door aan de binnenkant van de gevel isolatiemateriaal aan te brengen.

HOOGRENDEMENTSBEGLAZING
Hoogrendementsglas (HR++) is een isolerende beglazing met een verbeterde warmte-isolatie. Bij het aanbrengen van hoogrendementsbeglazing is de vervanging van houten of kunststof kozijnen toegestaan.

 

HOOGRENDEMENTSKETEL
Een hoogrendementsketel of HR-ketel is een verwarmingsketel op aardgas die ten opzichte van een conventionele gasketel een hoger rendement heeft.

 

HRe-KETEL OF MICRO-WARMTEKRACHTKOPPELING
De HRe-ketel is een Micro-Warmte Kracht Koppeling (WKK) toestel, oftewel gecombineerde opwekking van warmte en elektriciteit (kracht) op kleine schaal.

INSTALLATIE VOOR WARMTETERUGWINNING
Met een installatie voor warmteterugwinning wordt warmte uit afvoerwater of afvoerlucht gehaald en opnieuw gebruikt. Dit bespaart energiekosten.

 • Warmteterugwinning uit water: een douchewarmteterugwinning (wtw) haalt warmte uit wegstromend douchewater en gebruikt die om koud leidingwater voor te verwarmen.

 • Warmteterugwinning uit ventilatie: bij warmteterugwinning uit ventilatielucht zorgt een warmtewisselaar voor het onttrekken van warmte uit afvoerlucht. Deze warmte wordt gebruikt om de lucht op te warmen die van buiten naar binnen gaat.

ISOLERENDE DEUREN EN ISOLERENDE GEVELPANELEN
Goed geïsoleerde deuren en kozijnen zijn energiezuinig en verminderen het risico op vochtneerslag.

 

MAATWERKADVIES 
Met een maatwerkadvies kunt u zien welke maatregelen de meeste energiebesparing opleveren, uw comfort verhogen en het binnenklimaat verbeteren.

 

VLOERISOLATIE/BODEMISOLATIE
Met vloerisolatie isoleer je de onderkant van de vloer met hoogwaardig isolatiemateriaal.

 

VRAAGGESTUURDE VENTILATIE
Hierbij wordt gestreefd naar de ideale verhouding tussen luchtkwaliteit en energieverbruik.

 

WARMTEKRACHTKOPPELING (WKK)
Warmtekrachtkoppeling is de gecombineerde, gelijktijdige productie van warmte en elektriciteit. Met de warmte die vrijkomt bij het verbranden van de brandstof wordt via een dynamo elektriciteit opgewekt.

 

WARMTEPOMP
Een warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat warmte aan de omgeving onttrekt en omzet in bruikbare warmte voor het leveren van verwarming en warm water.

 

WATERZIJDIG INREGELEN
Het waterzijdig inregelen van de cv-installatie zorgt ervoor dat het warme water beter verdeeld wordt over het hele verwarmingssysteem. Dit leidt tot energiebesparing en warmtecomfort.

 

ZONNEBOILER
Zonneboilers gebruiken de energie van de zon om op een duurzame wijze warm water te leveren.

 

ZONNEPANELEN
Zonnepanelen maken elektriciteit op het dak van uw woning. Doordat zonlicht elektrische spanning opwekt tussen de twee laagjes silicium die op een paneel zitten ontstaat er energie. Voorwaarde bij zonnepanelen is dat hiervoor maximaal 75% van de lening gebruikt mag worden. De andere 25% van het leenbedrag moet geïnvesteerd worden in andere maatregelen van de maatregelenlijst.

bottom of page