Energieneutraal

Een fijn huis dat geen of zeer lage energiekosten heeft. Dat krijg je met een energieneutrale woning. In deze milieuvriendelijke en comfortabele woningen tocht het niet, is het gelijkmatig warm, voelen de vloeren niet koud aan en er is steeds aanvoer van verse lucht.

 

Zo’n 15% van al het energieverbruik in Nederland gebruiken we in woningen. Door betere isolatie en zuinige ketels is het energieverbruik per woning door de jaren heen gedaald. Maar het kan nog duurzamer: een woning die niet méér energie verbruikt dan die zelf opwekt. Zo’n woning is energieneutraal.

 

Er zijn al tientallen energieneutrale woningen in Nederland. Honderden staan op de planning om gebouwd te worden. Je kunt kiezen voor nieuwbouw of voor het verbouwen van een bestaand huis. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kenmerken van een energieneutraal huis

Kenmerk van een energieneutrale woning is dat de energie die je gebruikt in balans is met de energie die je zelf opwekt. Die balans bereik je door je energiegebruik zo laag mogelijk te houden en de energie die je nodig hebt zelf duurzaam op te wekken. Dit kun je zelf doen, maar het kan ook op lokaal- of wijkniveau, of samen met je buren. En het kan op verschillende manieren: met zonne-energie, wind, aardwarmte, hout of biogas. In de meeste gevallen wordt de energie opgewekt met zonnepanelen. Waarschijnlijk heb je nog wel stroom nodig van je energiebedrijf (vooral in de winter), maar je levert zelf ook stroom aan dat bedrijf (vooral in de zomer). Over een jaar gemeten heb je dus ‘nul op de meter’ staan.

In een energieneutrale woning worden bijna altijd de volgende onderdelen toegepast:

  • Zeer goede isolatie van dak, muren, vloer

  • HR++ glas of triple glas

  • Geen of nauwelijks kieren

  • Een ventilatiesysteem, vaak met warmteterugwinning

  • Een verwarmingsinstallatie met een vloerverwarming die op lage temperatuur werkt. Dit buizensysteem krijgt warm water (van minder dan 55 graden) van een warmtepomp of zonneboiler

  • Zonnepanelen om stroom op te wekken voor o.a. de warmtepomp en je apparaten

  • Meetapparatuur waarmee je kan zien wat je opwekt en wat je verbruikt

Michiels-ecobouw heeft professionele ervaring met het installeren van alle systemen en aanverwante verbouwingen die nodig zijn voor het verzorgen van een energieneutraal huis. 

 

Neem contact op voor een vrijblijvend en gratis advies.