top of page

Energieneutraal

Een fijn huis dat geen of zeer lage energiekosten heeft, dat kunt u krijgen met een energieneutrale woning. In deze milieuvriendelijke en comfortabele woningen tocht het niet, is het gelijkmatig warm, voelen de vloeren niet koud aan en is er steeds aanvoer van verse lucht.

 

Ongeveer 15% van al het energieverbruik in Nederland gebruiken we in woningen. Door betere isolatie en zuinige ketels is het energieverbruik per woning door de jaren heen gedaald. Maar het kan nog duurzamer: een woning die niet méér energie verbruikt dan die zelf opwekt. Zo een woning is energieneutraal.

 

Er zijn al tientallen energieneutrale woningen in Nederland. Honderden staan op de planning om gebouwd te worden. U kunt kiezen voor nieuwbouw of voor het verbouwen van een bestaand huis. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kenmerken van een energieneutraal huis

Een kenmerk van een energieneutrale woning is dat de energie die u gebruikt in balans is met de energie die u zelf opwekt. Die balans bereikt u door uw energiegebruik zo laag mogelijk te houden en de energie die u nodig heeft zelf duurzaam op te wekken. Dit kunt u zelf doen, maar het kan ook op lokaal- of wijkniveau, of samen met uw buren. Daarbij kan dit op verschillende manieren: met zonne-energie, wind, aardwarmte, hout of biogas. In de meeste gevallen wordt de energie opgewekt met zonnepanelen. Waarschijnlijk heeft u nog wel stroom nodig van uw energiebedrijf (vooral in de winter), maar u levert zelf ook stroom aan dat bedrijf (vooral in de zomer). Over een jaar gemeten heeft u dus ‘nul op de meter’ staan.

In een energieneutrale woning worden bijna altijd de volgende onderdelen toegepast:

  • Zeer goede isolatie van dak, muren, vloer

  • HR++ glas of triple glas

  • Geen of nauwelijks kieren

  • Een ventilatiesysteem, vaak met warmteterugwinning

  • Een verwarmingsinstallatie met een vloerverwarming die op lage temperatuur werkt. Dit buizensysteem krijgt warm water (van minder dan 55 graden) van een warmtepomp of zonneboiler

  • Zonnepanelen om stroom op te wekken voor o.a. de warmtepomp en uw apparaten

  • Meetapparatuur waarmee u kunt zien wat u opwekt en wat u verbruikt

Michiels-Ecobouw heeft professionele ervaring met het installeren van alle systemen en aanverwante verbouwingen die nodig zijn voor het verzorgen van een energieneutraal huis. 

 

Neem contact op voor een vrijblijvend en gratis advies.

bottom of page